Početna O ligi Propozicije Kućni red Lista igrača Rang lista Registracija
NTA liga veterana - rekreativaca

Propozicije

Organizator:

NTA Teniska Akademija Sarajevo

Takmičenje:

Ljetna liga NTA 2015
Ljetna liga NTA je pojedinačno tenisko takmičenje za tenisere-rekreativce.

Direktor takmičenja:

Zlatko Šoše, zlatko@nta.ba

Učesnici:

Teniseri amateri-rekreativci bez obzira na starost, broj nije ograničen. Igrači učestvuju na vlastitu odgovornost.

Lokacija:

Tereni NTA Teniske Akademije – Donji Hotonj

Podloga:

Zemlja

Termin:

13.05.2015. – 30.09.2015.

Termin:

Igra se po važećim pravilima tenisa, propozicijima i pravilima Ljetne lige.
Igra se bez sudije, osim ako se ne dogovori drugačije.

Sistem:

Igra se po važećim pravilima tenisa, propozicijima i pravilima Ljetne lige. Igra se bez sudije, osim ako se ne dogovori drugačije.

Sistem takmičenja:

Ljetna liga NTA se igra po jakosnim grupama. U grupi se takmiči 10 igrača +/-jedan igrač. Posljednja jakosna grupa može imati i manje od 10 igrača.
Mečevi u grupama se igraju po sistemu svako sa svakim. Jedan krug takmičenja traje 45 dana. Na početku svakog kruga direktor objavljuje do kada taj krug traje. Ako do utvrđenog datuma završetka kruga nisu odigrani svi mečevi, direktor utvrđuje dodatni termin za odigravanje tih mečeva.
Nakon završetka kruga takmičenja igrači plasirani od 8. do 10.mjesta u grupi 1 nastavljaju takmičenje u grupi 2. U ostalim grupama tri prvoplasirana igrača nastavljaju takmičenje u višoj jakosnoj grupi, a tri posljednje plasirana igrača nastavljaju takmičenje u nižoj jakosnoj grupi.
Pobjednik meča dobija 2 poena, poraženi igrač dobija jedan poen. Ako na kraju jednog kruga takmičenja dva igrača imaju isti broj poena, u prednosti je igrač koji je pobijedio u njihovom međusobnom meču. Ako tri ili više igrača imaju isti broj pobjeda odlučuje omjer osvojenih setova u odnosu na ukupan broj odigranih setova. Ako tri ili više igrača imaju isti omjer osvojenih setova, odlučuje omjer osvojenih gemova u odnosu na ukupan broj odigranih gemova.
Uvodni raspored igrača po grupama određuje direktor takmičenja koji razvrstava igrače u jakosne grupe od po 10 igrača.
Igrač koji iz opravdanih razloga (bolest, duže odsustvo) nije u mogućnosti učestvovati u jednom ciklusu lige, može zamrznuti svoj status u grupi u kojoj je trebao igrati. Ako igrač odsustvuje duže od jednog ciklusa, u trenutku kada počinje igrati, starta iz niže grupe.
Eventualne sporove rješava direktor takmičenja.
Pri ponovljenom kršenju pravila organizator ima pravo po prethodnom upozorenju igrača isključiti iz takmičenja.
Sve nejasnoće u pravilima takmičenja i u slučaju nejasnoća nastalih u toku takmičenja rješava direktor takmičenja. Njegova odluka je konačna.
Na kraju takmičenja se igra Završni turnir na kome učestvuju svi igrači.Nosioci se postavljaju na osnovu rezultata Lige. Igra se po kup sistemu. Igrači poraženi u 1.kolu igraju utješni turnir.

Odigravanje mečeva

Mečevi se igraju svim danima u skladu sa raspoloživim terminima. Igrači u sistem unose termine u kojima mogu igrati mečeve. Mečeve zakazuje direktor. Oba igrača obavijest o zakazanom meču dobijaju putem SMS poruke. Meč se objavljuje i na portalu www.nta.ba/ljetnaliga. Mečevi se igraju na dva dobijena seta. Kod rezultata 1:1 treći set se igra super tie break. Ako se igrači dogovore, treći set umjesto super tie-breaka mogu igrati normalan tie-break set. Ako na zakazani meč igrač nije došao, taj meč se registruje rezultatom 6:0 6:0 za protivnika, a taj igrač ima obavezu plaćanja termina rezerviranog za taj meč.

Loptice:

Za meč se koriste isključivo nove loptice koje igrači plaćaju u omjeru ½ : ½.

Proglašenje pobjednika

Nakon završetka takmičenja, biće nagrađena tri prvoplasirana igrača.
Posebno se nagrađuju pobjednici Završnog turnira.

Kotizacija:

30,00 KM jednokratno za sezonu, uplaćuje se kod prijave za učešče u ligi. Članovi NTA ne plaćaju kotizaciju. Plaćanje kotizacije se obavlja na recepciji NTA ili na uplatom na žiro račun Teniska Akademija NTA broj: 1541602004622988.

Cijena terena:

11,00 KM po igraču, odnosno 14,00 KM ako se igra pod reflektorima. Predviđeni termin za meč je 120 min. Najam terena plaćaju igrači u omjeru ½ : ½.

Prijave:

Online na adresi www.nta.ba, putem prijavnog formulara na recepciji NTA ili slanjem prijave na e-mail: zlatko@nta.ba

Objava rezultata:

Svi rezultati lige i aktualni poredak će biti objavljivan na portalu www.nta.ba/ljetna-liga na kraju svakog dana u kome su igrani mečevi.

Posebne pogodnosti:

Učesnici lige u Tennis shopu ostvaruju popust od 20% na kupovinu loptica za mečeve.